Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 06:16

1965 – 2015 • Μισός αιώνας ανάπτυξης (;)

Στις 13 Ιουνίου 1965, στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ο πηχυαίος τίτλος «Άγιος Δημήτριος, το χωριό Μπραχάμι που γίνεται υπερπόλις», τραβούσε το μάτι του αναγνώστη.

Το θέμα της εφημερίδας, στο πλαίσιο μιας έρευνας της εποχής στους Δήμους και τις γειτονιές της Αθήνας, κατέγραφε το γεγονός ότι «η πόλη έγινε Δήμος την προηγούμενη χρονιά, χωρίς δρόμους, χωρίς σχέδιο, χωρίς πράσινο», ενώ έκανε την πρόβλεψη ότι ο πληθυσμός του το 1975 θα έφτανε τις 200.000!

Από τότε κύλησαν πολλές δεκαετίες. Η πρόβλεψη για την αύξηση του πληθυσμού δεν επαληθεύτηκε. Πολλά κενά μπαλώθηκαν, κάποια παραμένουν. Ο Άγ. Δημήτριος, από «δείγμα στρεβλής ανάπτυξης»,  όπως χαρακτηριζόταν τότε, παλεύει διαρκώς να αναβαθμίσει τη θέση του μέσα στον δαιδαλώδη οικιστικό ιστό του λεκανοπεδίου της Αττικής. Πέντε Δήμαρχοι και δεκάδες Δημοτικών Συμβούλων συνέδεσαν το πέρασμά τους με τη διαμόρφωση της πόλης. Σ’ αυτούς και στους πολίτες που τους ανέδειξαν χρεώνονται τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της πορείας.

Επιγραμματικά: 

1965 – 75: Η περίοδος της δικτατορίας με ό, τι σήμαινε αυτό για την ανάπτυξη της πόλης. Η διορισμένη Δημοτική Αρχή, αλλά και ο γενικότερος πολιτικός  προσανατολισμός της εποχής δεν άφηναν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. 

1975 – 85: Η δεκαετία της μεταπολίτευσης και της αποκατάστασης της δημοκρατίας, χαρακτηρίστηκε από τη δεσπόζουσα μορφή του Δημάρχου Γιώργου Μπουκογιάννη με τα θετικά και τα αρνητικά του. Κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μία πριν από το 1967, οπότε και καθαιρέθηκε από τη χούντα, και δύο μετά το 1975.      

1985 – 95: Άνεμος αλλαγής παντού. Προσδοκίες και ελπίδες εκφράζονται μέσα από την Βασιλική Βερυκάκη, που συνέδεσε τη θητεία της από το 1982 με σημαντικές υποδομές για την πόλη. Τότε το έργο μετριόταν με χιλιόμετρα ασφαλτόστρωσης των χωματόδρομων και των αγωγών αποχέτευσης, αλλά με τον αριθμό στρεμμάτων που εντάσσονταν στο σχέδιο πόλης. Η πόλη θωρακίστηκε καλά. 

1995 – 2005: Η δεκαετία των Ολυμπιακών Αγώνων και της προσέγγισης της Ευρώπης για τη χώρα. Περίοδος εξωραϊσμού και κοινωνικών υποδομών για τον Άγ. Δημήτριο. Ο Παντελής Ειρηνάκης έρχεται με ορμή να αλλάξει, για πρώτη φορά τόσο ριζικά, τη μορφή της πόλης. Ο Άγιος Δημήτριος αποκτά πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους. Οι υπηρεσίες αποκτούν σύγχρονη οργάνωση. 

2005 – 2015: Απότομη πτώση! Η Παρένθεση Λαζαρόπουλου, από το 2007 μέχρι το 2010, άχρωμη, άοσμη και άγευστη, κλείνει γρήγορα. Προϊούσης της οικονομικής κρίσης, η Μαρία Ανδρούτσου εκλέγεται Δήμαρχος σε μια από τις χειρότερες περιόδους για τη χώρα, αλλά και για την Αυτοδιοίκηση. Πρώτο και αναγκαίο μέλημα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Τα αποτελέσματα ευδιάκριτα και θετικά. Δεύτερο μέλημά της να κλείσει μεγάλα θέματα της πόλης, όπως ο Ασύρματος και η Πικροδάφνη. Η προσπάθεια εργώδης. Τρίτο μέλημά της να «αλλάξει την πόλη», όπως ορίζει και ο τίτλος της παράταξης της οποίας ηγείται. Η θέληση υπάρχει.-

Εν αναμονή…


 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 11:05
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ο Δήμος σε συνθήκες κρίσης »

Επικοινωνήστε μαζί μας

: 11 + 4 =