Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 14:29

Σαν τον Σίσυφο!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος που να προτιμάει τον πόλεμο απ' την ειρήνη.
Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.»

Ηρόδοτος

«…Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου.
Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του…»

Οδυσσέας Ελύτης

Και όμως, η ιστορία γράφεται από τους ανόητους. Ανόητους οι οποίοι ανήκουν σε τρεις βασικές συνομοταξίες.
Στην πρώτη περιλαμβάνονται αυτοί που κυβερνούν: οι «αρχιτέκτονες» του παγκόσμιου οικοδομήματος.
Στη δεύτερη περιλαμβάνονται αυτοί που νομίζουν ότι κυβερνούν: οι «οικοδόμοι» με το πηλοφόρι, που κατ’ ουσία υλοποιούν τα σχέδια των αρχιτεκτόνων.
Στην Τρίτη περιλαμβάνονται  αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν: οι «ρομαντικοί» που διαφωνούν με τα σχέδια των αρχιτεκτόνων και θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους.

Κάθε μια από αυτές τις συνομοταξίες απαρτίζεται από πολλές ομοταξίες, θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτικές, στρατιωτικές, κινηματικές, φυλετικές, που άλλες φορές συμπλέουν μεταξύ τους και άλλες φορές αντιμάχονται η μία την άλλη.

Κάπως έτσι δομείται η σύγχρονη γήινη πραγματικότητα, 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια περίπου από τότε που γεννήθηκε ο πλανήτης, 4 εκατομμύρια χρόνια περίπου από την εμφάνιση του Αυστραλοπίθηκου, με τον οποίο ξεκινάει το ανθρώπινο γενεαλογικό δένδρο, 500 χιλιάδες από τον μεγάλο σταθμό του homosapiens, 5 χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή που μπήκαν οι βάσεις του σύγχρονου πολιτισμού και κάνα δυο δεκαετίες από το λυκαυγές της νέας ψηφιακής εποχής.
Ιλιγγιώδεις οι αριθμοί, ιλιγγιώδης και η ανοησία.

Και καλά, τα πρώτα χρόνια, τότε που το ανθρώπινο είδος έψαχνε τα πατήματά του, να βρεις δικαιολογίες.
Σήμερα, όμως;
Σήμερα, που η γνώση βρίσκεται λίγο πριν την εποχή της επίτευξης του διακτινισμού, όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο καθηγητής Νανόπουλος, που υπάρχει η εμπειρία του πυρηνικού ολέθρου και του ναζιστικού τέρατος. 
Σήμερα που ο άνθρωπος κοντεύει να γίνει θεός, πώς γίνεται η ανοησία να ζει και να βασιλεύει;

Το ερώτημα απευθύνεται και στις τρεις κατηγορίες ανόητων που με τη στάση τους επιβεβαιώνουν την παραπάνω ρήση του Ελύτη.
Από τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουμε να κατοικούμε σε έναν άθλιο κόσμο ατελείωτης κατήφειας, χαμού και αέναης δυστυχίας.

Δεν υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία. Αλλά η έμφαση πρέπει να δοθεί στην δημιουργία νησίδων εξυπνάδας, που θα βάζουν στο περιθώριο τις ορδές των ανόητων από όλες τις συνομοταξίες που μας κατακλύζουν.

Και σαν το Σίσυφο να συνεχίσουμε να σπρώχνουμε το βράχο μέχρι την κατάρριψη του μύθου.
Είτε για καλό είτε για κακό, δεν έχουμε άλλη επιλογή.-

Επίκουρος


Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015 16:33

Επικοινωνήστε μαζί μας

: 14 + 4 =