Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 22:03

Ο Δήμος σε συνθήκες κρίσης

25 Αυγούστου 2055. Το 7ο φετινό τσουνάμι του Σαρωνικού μόλις έχει καταλαγιάσει. Οι υποδομές άμυνας για μια ακόμη φορά άντεξαν τη βίαιη εισροή της παλίρροιας, που μετά το ραγδαίο λιώσιμο των πολικών πάγων κατά τη δεκαετία του ’30 και τον τεράστιο μεσογειακό σεισμό των 9,5 ρίχτερ τον Απρίλη του 2049, έγινε μηνιαίο περιοδικό φαινόμενο, καταπνίγοντας τακτικά τα παράλια του Δήμου Αγ. Δημητρίου και ιδιαίτερα τον στενό κόλπο της Πικροδάφνης.

Ευτυχώς, μετά την οικονομική κρίση των αρχών του αιώνα και την ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε μέχρι το 2020, ο Δήμος είχε εκπαιδευτεί καλά στη διαχείριση κρίσεων.

Ήταν υποχρεωμένος άλλωστε, αφού η πτώση της δικτατορίας των αγορών και η ολοκλήρωση της διοικητικής αποκέντρωσης της χώρας, κατά την τελευταία πενταετία, περιόρισε στο ελάχιστο τις ευθύνες της κεντρικής πολιτείας, αναδεικνύοντας τις τοπικές κυβερνήσεις σε απόλυτους φορείς σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και πολιτικών.

Βέβαια η πρωτοφανής περιβαλλοντική κρίση που ακολούθησε, είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και έθεσε σε σκληρή δοκιμασία και τις κοινωνικές δομές και το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό που βρέθηκε αντιμέτωπο με πρωτοφανείς καταστάσεις αλλαγής του γεωλογικού χάρτη.

Όμως η βασική φιλοσοφία για την οργάνωση αντιμετώπισης των κρίσεων που περιλαμβάνει φάσεις όπως η ανίχνευση σημάτων έλευσης, η πρόληψη και η προετοιμασία αντιμετώπισης, αλλά και η ανάκαμψη και αξιοποίηση της γνώσης που αποκτάται από την αντιμετώπιση της κάθε κρίσης, ήταν αντικείμενα καλά εμπεδωμένα από το δημοτικό μηχανισμό. 

Κι ακόμη, φαινόμενα όπως η ικανότητα του ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου να λαμβάνει αποφάσεις σε κρίσιμες καταστάσεις, η συναισθηματική νοημοσύνη των μελών του, ο επίσημος ή ανεπίσημος τρόπος εσωτερικής επικοινωνίας της ομάδας και οι στρατηγικές επικοινωνίας με την κοινή γνώμη, που στο παρελθόν είχαν χαμηλό βαθμό αξιολόγησης, βρίσκονται πλέον σε υψηλότατα επίπεδα, τέτοια που κάθε δυσκολία στην αντιμετώπιση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κρίσης αντιμετωπίζεται θετικά και έγκαιρα και κυρίως με ελαχιστοποίηση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Αυτή άλλωστε, ήταν και η μεγάλη κατάκτηση όλων των πρόσφατων καταστροφών.

Ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της φύσης και βρίσκεται πάνω από οικονομικούς δείκτες, πάνω από γεωγραφικά σύνορα, πάνω από φυλετικές ιδεοληψίες.

Γιατί, όπως είχε πει και ο πανάρχαιος φιλόσοφος Πλάτων «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

(Για τη μεταφορά του μελλοντικού δημοσιεύματος)

Επίκουρος   

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 10:13

Επικοινωνήστε μαζί μας

: 13 + 13 =