Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 09:01

Αναζητώντας την 5η διάσταση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

5h diastashΜε αφορμή την «ασυμφωνία» σε ένα «σύμφωνο συμβίωσης»

Ζούμε σε ένα κόσμο τεσσάρων αντιληπτών διαστάσεων: των τριών που ορίζουν το χώρο και του χρόνου που ορίζει την κίνηση μέσα σε αυτόν.

Ωστόσο πολλοί επιστήμονες παραδέχονται πως υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, τις οποίες αδυνατούμε να κατανοήσουμε.

Μέσα σε αυτόν τον τετραδιάστατο κόσμο, έχουμε εξελιχθεί ως είδος, έχουμε δομήσει τις αντιλήψεις μας, έχουμε συγκροτήσει το κοινωνικό μας είναι, αλλά και την κοινωνική μας συνείδηση, σύμφωνα με προσλαμβάνουσες, που διαφέρουν σημαντικά από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία.

Και φτάσαμε αισίως στο 2016 μ.Χ. Η ανθρωπότητα συνεχίζει τη μακρά της πορεία μέσα στο χρόνο, πιστή σε μοντέλα ανάπτυξης που συντηρούν την ανισότητα, εγκλωβισμένη σε μισαλλόδοξες ιδεοληψίες, καθηλωμένη από τον τρόμο μιας τυφλής ανατροφοδοτούμενης βίας, υπνωτισμένη από θρησκευτικούς και πολιτικούς κήρυκες που το μόνο τους μέλημα είναι η διαχείριση της όποιας εξουσίας.

Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος και εθνολόγος του 19ου αιώνα, ΛιούιςΧένριΜόργκαν, που συχνά αναφέρεται από τον Φρίντριχ Έγκελς στο περίφημο σύγγραμά του «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», έγραψε:

«Η εποχή που διέτρεξε η ανθρωπότητα από την αυγή του πολιτισμού, είναι μονάχα ένα μικρό κλάσμα της ζωής που πέρασε, είναι μονάχα ένα μικρό κλάσμα της ζωής που βρίσκεται ακόμα μπροστά της.

Η διάλυση της κοινωνίας ορθώνεται απειλητική μπροστά μας σαν το τέλος μιας ιστορικής διαδρομής που μοναδικός της σκοπός είναι ο πλούτος.

Γιατί μια τέτοια διαδρομή περιέχει τα στοιχεία της αυτοκαταστροφής της.

Η δημοκρατία στη διοίκηση, η αδερφοσύνη στην κοινωνία, η ισότητα των δικαιωμάτων, η γενική εκπαίδευση, θα εγκαινιάσουν την κατοπινή ανώτερη βαθμίδα της κοινωνίας, για την οποία εργάζονται αδιάκοπα η πείρα, η λογική και η επιστήμη.

Θα είναι μια αναγέννηση, αλλά σε ανώτερη μορφή, της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης των παλιών γενεών.»

Στη διάρκεια αυτού του μακρού μεταβατικού σταδίου, θα υφιστάμεθα τους πολέμους για την εδραίωση των σφαιρών επιρροής και το έλεγχο της ενέργειας, αλλά και τις κραυγές και τους κλαυθμούς και οδυρμούς για τα σύμφωνα συμβίωσης, τον έντεχνο τρόπο με τον οποίο η καθεστηκυία τάξη χρησιμοποιεί το μπαμπούλα της τρομοκρατίας, το θρησκευτικό φανατισμό από όπου κι αν προέρχεται και που δημιουργεί υπόδουλους ανθρώπους.

Αν μπορούσαμε να αποστασιοποιηθούμε για λίγο από τα καλούπια που μας βάζει η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, και να προσπαθήσουμε να θεωρήσουμε τα πράγματα γύρω μας μέσα από μια άλλη διάσταση, όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας θα φάνταζαν πολύ αστεία.

Και αφού οι έως τώρα κοινωνικοί ταγοί, παγκοσμίως έχουν αποτύχει, οι επιστήμονες οφείλουν να αναλάβουν δράση.

Να βοηθήσουν στην προσέγγιση της 5ης διάστασης, αυτής που θα μας αποστασιοποιήσει από την τωρινή, περιορισμένη αντίληψη του κοινωνικού γίγνεσθαι, που θα μας απελευθερώσει από πνευματικές αγκυλώσεις και θα μας εκτοξεύσει στη σφαίρα της διαμόρφωση μιας συλλογικής συνείδησης που θα αντιλαμβάνεται αυτή τη μοναδικότητα της υδρογείου μέσα στο σύστημα που ονομάζουμε σύμπαν.

Να αφήσουμε τα ανούσια και μικρά και να στραφούμε στα ουσιώδη και μεγάλα.

Επί τέλους, να φύγουμε μπροστά!

4-1-2016

Επίκουρος


 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 09:13
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σαν τον Σίσυφο! “Sell love not war” »

Επικοινωνήστε μαζί μας

: 5 + 11 =