Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 19:25

Ο φθοροποιός κύκλος του 7

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

7

Στις μυριάδες της ατέλειωτης σειράς των αριθμών που ξεκινάει από το ένα και δεν τελειώνει πουθενά, υπάρχει ένας αριθμός που θεωρείται ιερός, συμβολικός και κλείνει μέσα του μια δύναμη μυστηριακή. Πρόκειται για τον περίφημο αριθμό 7!

Από τα αρχαία χρόνια, κάθε λαός με στοιχειώδη πολιτισμό είχε αναπτύξει δοξασίες και υποθέσεις σχετικά με την υπερκόσμια σημασία του μυστηριώδη αριθμού 7, που ο απόηχός τους φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ερεθίζοντας το νου και του σημερινού ανθρώπου.

Αν και έχουν αναφερθεί κατά κόρον, ας θυμηθούμε, μερικές από τις περιπτώσεις όπου δεσπόζει ο αριθμός 7.

Σύμφωνα με την παλαιά Διαθήκη, οι μέρες της Δημιουργίας ήταν 7, την 7η ημέρα έπλασε ο θεός τον άνθρωπο και η 7η ημέρα είναι ημέρα ανάπαυσης και αργίας και συμβολίζει την ολοκλήρωση και την τελειότητα.

Το Πάσχα διαρκούσε 7 ημέρες. Ο Νώε έβαλε στην κιβωτό 7 ζεύγη ζώων και πτηνών, ενώ ο Κατακλυσμός άρχισε 7 μέρες μετά την είσοδο του Νώε στην κιβωτό. Την 7η μέρα μετά τον Κατακλυσμό έστειλε ο Νώε το περιστέρι έξω και 7 ημέρες και 7 νύκτες ταξίδεψε το περιστέρι μέχρι να επιστρέψει στην Κιβωτό.

Ο Φαραώ ονειρεύτηκε 7 παχιές και 7 αδύνατες αγελάδες, καθώς και 7 καρποφόρα και 7 άκαρπα στάχυα. Η λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Ο βασιλιάς Δαβίδ, 7 φορές την ημέρα υμνούσε το Θεό, ενώ 7 ήταν οι πλεξούδες που είχαν τα μαλλιά του Σαμψών, που του έδιναν τη δύναμη.

Στην εκκλησία, 7 είναι τα ιερά μυστήρια: Γάμος, Βάπτιση, Χρίσμα, Ευχέλαιο, Μετάληψη, Εξομολόγηση, Ιεροσύνη. 7 είναι τα θαύματα του Χριστού κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, 7 είναι οι κύριες αρετές (ταπεινότητα, ευσπλαχνία, αγνότητα, φιλαλληλία, επιείκεια, καλοσύνη, εργατικότητα), 7 και τα θανάσιμα αμαρτήματα (Οκνηρία, Αλαζονεία, Λαιμαργία, Λαγνεία, Απληστία, Οργή, Ζηλοφθονία).

Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το 7 ως μυστηριώδη αριθμό και για τις γεωμετρικές του ιδιότητες, επειδή 7 σημεία δε μπορούν να δημιουργήσουν συμμετρία σε ένα κύκλο!

Για τους Πυθαγόρειους, ο αριθμός 7 είναι «αμήτωρ», αφού δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Ακόμη είναι το σύμβολο της τελειότητας, γιατί είναι άθροισμα του 3 και του 4, που εκφράζουν τα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. Επίσης, θεωρούσαν τον αριθμό 7 ως εικόνα και πρότυπο της τάξης και της αρμονίας στη φύση. Ήταν ο αριθμός που περιλάμβανε δύο φορές τον ιερό αριθμό τρία (σύμβολο της θείας τριάδας σε όλους τους λαούς, χριστιανικούς και παγανιστικούς), στην οποία προστίθεται το ένα ή αλλιώς η θεία μονάδα (3Χ2+1=7).

Η αρχαία Ελλάδα είχε 7 σοφούς (Θαλής, Βίας, Κλεόβουλος, Περίανδρος, Πιττακός, Σόλων και Χείλων) και η εκπαίδευση των αγοριών στην αρχαία Σπάρτη άρχιζε στα επτά τους χρόνια.

Οι ελεύθερες τέχνες στην αρχαιότητα ήταν 7 (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, μουσική, αστρονομία) και 7 τα θαύματα του αρχαίου κόσμου (Κολοσσός Ρόδου, Πυραμίδα Χέοπος, Μαυσωλείο Αλικαρνασσού, Φάρος Αλεξάνδρειας, Κρεμαστοί κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία και Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο). 7 στρατηγοί εκστρατεύσανε κατά της Θήβας στους «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου (Άδραστος  – Πολυνείκης –  Τυδέας –  Αμφιάραος – Καπανέας – Ιππομέδοντας – Παρθενοπαίος) και 7 ήρωες (Ετεοκλής – Πολυφόντας – Μελάνιππος – Μεγαρέας – Ύπερος – Λασθένης – Άκτορας) υπερασπίστηκαν τις 7 πύλες της Θήβας.

Η Ρώμη χτίστηκε πάνω σε επτά λόφους, όπως και η Κωνσταντινούπολη, που είχε και επτά ονόματα (Βυζάντιο, Νέα Ρώμη, Αντωνία, Θησαυρός του Ισλάμ, Διαχωριστής του Κόσμου, Ινσταμπούλ, και Κωνσταντινούπολη.), πολιορκήθηκε από τους Μωαμεθανούς 7 φορές και αλώθηκε μετά από 7 εβδομάδες από τον έβδομο Σουλτάνο των Οσμανιδών.

Τα χρώματα του φάσματος και του ουράνιου τόξου είναι 7 (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθυγάλαζο, βιολετί). Υπάρχουν μάλιστα βάσιμες υποψίες ότι ο Νεύτων, που μίλησε πρώτη φορά για τα χρώματα, διέκρινε έξι χρώματα και πρόσθεσε το χρώμα indigo – βαθυγάλαζο, λουλακί – για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός επτά.

Οι προαναφερόμενες είναι μόνο ορισμένες από τις αναφορές για τον ...ιερό αριθμό 7, ο οποίος όπως φαίνεται «σημαδεύει» τη ζωή μας από την αρχαιότητα έως σήμερα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Αρκετά όμως με τις αρχαιότητες.

Πάμε και στις μέρες μας να δούμε πως εμφανίζεται ο αριθμός 7 στο χωροχρόνο και ιδιαίτερα σε ό, τι έχει να κάνει με τους χρονικούς κύκλους επταετιών.

Για παράδειγμα:

1967 -1974. Έχουμε την ακμή και την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών.

1974 - 1981. Είναι η πρώτη επταετία της μεταπολίτευσης, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Ελλάδα και το ξεκίνημα μιας νέας.

1982 - 1989. Άλλη μια επταετία με ακμή και πτώση. Πρόσφατη άλλωστε για τους πιο μεγάλους σε ηλικία αναγνώστες.

1990 - 1996. Μια περίεργη και διφορούμενη επταετία που ουσιαστικά κλείνει με το θάνατο μιας μεγάλης πολιτικής προσωπικότητας, του Ανδρέα Παπανδρέου.

1997 - 2004. Άλλο ένα τέλος εποχής και έναρξης νέας.

2005 - 2012. Αλλαγή φρουράς στα πολιτικά δρώμενα.

2012 - 2019. Νέα αλλαγή φρουράς.

2020 - 2027. Θα δούμε τι μας περιμένει…

Στην πόλη που ζούμε τώρα.

1975 - 1982. Επταετία Μπουκογιάννη

1983 - 1994. 12ετία Βερυκάκη.

1995 - 2006. 12ετία Ειρηνάκη.

2007 - 2010. 4ετία Λαζαρόπουλου

2011 - 2018. 7ετία Ανδρούτσου

Εδώ παρατηρούμε μια παρέκκλιση από τον κανόνα, που μετά την 7ετία του Μπουκογιάννη έχουμε τέσσερις 6ετίες (Βερυκάκη - Ειρηνάκης) και μια τετραετία (Λαζαρόπουλος), που βέβαια όλες μαζί κάνουν 4 επταετίες.

Παρεμβαίνει λοιπόν, η αόρατος χειρ του αριθμού 7 και οδηγεί το νομοθέτη να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να μας οδηγήσει στην επταετία 2011 - 2018.

Ουσιαστικά, στα θέματα διακυβέρνησης, μια επταετία περικλείει άνοδο, ακμή και πτώση. Η πτώση είναι αναπόφευκτη και θα σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας νέας επταετίας. Τώρα, κατά πόσο οι πρωταγωνιστές αυτού του νέου κύκλου θα είναι τα ίδια πρόσωπα ή νέα που θα έρθουν να τα αντικαταστήσουν, εξαρτάται από άλλη μια χαρακτηριστική επτάδα.

Ο παλαιός συνάδελφος Αριστοτέλης, με την εμπνευσμένη πολιτική του σκέψη, αναφέρεται στην εξουσία ως εξής: «Αυτός που δίνει στον άνθρωπο την εξουσία, την παραδίνει σε θηρίο. Η συμπεριφορά του θηρίου είναι γνωστή και καταλήγει στην κατασπάραξη της λείας του».

Υπάρχουν, λοιπόν, επτά κρίσιμες παρεκτροπές που ελλοχεύουν και απειλούν όσους εμπλέκονται με διάφορες μορφές εξουσίας.

Και αυτές είναι: η αλαζονεία, η αμετροέπεια, η αχαριστία, η αδιαφάνεια, ο λαϊκισμός, ο «ξερολισμός» και η κοντή μνήμη.

Όσοι ασκούν εξουσία, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία, βαθμολογούνται καθημερινά σε αυτά τα θέματα.

Αν πάρουν καλό βαθμό και παράλληλα δεν ξεχνούν ότι όποιος βρίσκεται στην εξουσία, «κυβερνάει» ανθρώπους, που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, όνειρα, ελπίδες, πόθους και επιθυμίες για προκοπή και ευημερία και ότι δεν θα «κυβερνάει» αιώνια, πορεύονται σωστά και οι προοπτικές τους είναι ευοίωνες.

Αν η βαθμολογία τους είναι κάτω από τη βάση, τότε τους «καταπίνει» ο «φθοροποιός κύκλος του 7» και τους στέλνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, που έλεγε κι ένας παλιός συνοδοιπόρος.

Το νου σας λοιπόν! επίδοξοι μικροί ή μεγάλοι «εξουσιαστές»…

Επίκουρος


 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 07 Ιανουαρίου 2018 19:33

Επικοινωνήστε μαζί μας

: 3 + 15 =